Skip to navigation Menu

November 2018 / Hard besparen op softwarekosten? Het kan!

Dit is een wake-up call. In de praktijk zien we dat er onnodig veel geld over de balk gegooid wordt als het gaat om software licentiekosten. Soms gaat het om duizenden of tienduizenden euro’s. De ‘boosdoener’ komt vanuit onverwachte hoek en heeft te maken met een logisch lijkende beslissing:

Schuldig: Teveel hardware!

Iedereen heeft belang bij een goede performance van applicaties. Doordat ontwikkelaars steeds meer functionaliteiten inbouwen komt er een moment dat de performance onder druk komt te staan. Wat wordt dan als eerste gedaan? Nieuwe hardware of meer processoren worden aangeschaft. Dit lijkt een logische en goedkope beslissing, maar er komen met de hardware automatisch software licenties bij. Hoe meer processoren, hoe meer licenties en deze kosten kunnen aanzienlijk in de papieren lopen.

Het kostenbesparende alternatief om performance perikelen op te lossen

Het interessante is dat de performance van de applicatie niet alleen door hardware opgelost wordt, maar ook door goed naar de database te kijken. Dat is onze wake-up call. In de performance verbetering zijn namelijk twee cruciale vragen van belang:

  1. Wat is de kwaliteit van de data? Alles wat geen waarde heeft maar toch in de database zit vertraagt de applicatie en
  2. Wordt het juiste gedeelte van de data wel aangewend voor de applicatie? Het is een beetje als ‘weet je wel naar wat je zoekt om de applicatie goed te laten werken?’ Een praktijkvoorbeeld om dit te verduidelijken.

Praktijkvoorbeeld uit de automobiel industrie

De situatie bij de klant is dat de database dagelijks twee Gigabyte groeit. De performance van applicaties neemt daardoor af, de oplossing lijkt extra hardware en meer CPU’s waardoor er automatisch meer software en licentiekosten bij komen. Het gevolg: tienduizenden extra euro’s die geïnvesteerd zouden moeten worden. Maar gelukkig werd er anders naar gekeken.

Het alternatief: de uitvraag van de applicatie naar de data anders inrichten. Het kwam erop neer dat applicaties vertraging opliepen omdat de applicatie naar data vroeg die helemaal niet noodzakelijk was. “We willen data over automerk x, maar kregen ook y erbij” om het zo maar te verwoorden. Door de applicatie net even een extra ‘vraag’ aan de database te laten stellen komt uit de grote vergaarbak van data nu alleen de gewenste en juiste data. Het gevolg: snellere performance van de applicatie en vooral geen betaling van tienduizenden euro’s extra in hardware, dus ook software.

Zelf hard besparen op softwarekosten?

Wat we duidelijk hebben willen maken is dat in hardware investeren om de performance van applicaties te verbeteren lang niet altijd de goedkoopste oplossing is. Dan krijg je er namelijk onnodige software licentiekosten bij. Minimaal net zo belangrijk is om te zorgen dat er een goede afstemming tussen applicatie en database is. Dat is waar we graag onze kennis en expertise voor inzetten en waardoor we klanten al tienduizenden euro’s hebben kunnen laten besparen op onnodige maar logisch lijkende investeringen.

René Schrier, database-, middleware- en cloudarchitect @SorsIT. Telefoonnummer: 070 – 2181864 of rené@sorsit.nl